Vánoce s ovocem

Vánoční stromek nepatřil mezi atributy Vánoc od nepaměti. Původní zdobení světnic bylo mnohem skromnější, ale také leckdy vřelejší než umělé ozdoby dnešní doby. Neslo v sobě skrytou symboliku poděkování, i těšení se na návrat slunce. I na další úrodný rok, právě v době zimního slunovratu, kdy se po nejkratším dni v roce a nejdelší noci opět začal prodlužovat den.


Máte-li chuť se vrátit kousek do historie, přinášíme vám některé inspirace vánočních dekorací našich předků, které se dodnes zachovaly. Především se vycházelo z toho, co v domácnostech, na venkově, bylo běžně dostupné. Čerstvé i sušené ovoce, ořechy, obilné klásky, makovičky, pentličky, zbytky látek či napečené perníčky. Paprsky slunce nahradí špélky a pomohou s připevněním sušeného ovoce, šípků či pučálky. Větvičky ze zahrady, ideálně stálezelené.

 

Hrnkový vrkoč

Potřeby:

1 hrnek, aranžovací hmota Oasis, tavnou pistoli, cca 30 špejlí,

5 makovic, 5 perníčků, sušené ovoce, zejména meruňky (5ks), švestky (5ks),

větvičky buxusu (krušpánku), větvičky s šípky, pentle „hadovka“,

ořechy/skořápky odstřižky látek či barevného papíru,

nabobtnalý hrách – pučálka, rozinky,

případně 1-3 co nejmenší jablíčka (např. Panenské české).

 

Postup je jednoduchý. Na špičku špejlí postupně připevníme perníčky, pučálku, ořechy, rozinky a další sušené ovoce, drobná jablíčka. Poté je můžeme postupně vějířovitě a do všech stran zapíchávat do připraveného hrnku s hmotou Oazis. Povrch hrnku můžeme překrýt třeba mechem. Nejlépe je začít od středu a pokračovat k obvodu. Prostory mezi špélkami dozdobíme stálezelenými větévkami např. krušpánkem nebo skalníkem. Vznikne mám hrnkový vrkoč a jeho paprsky plné dobrot nás budou z dálky lákat.

 

Místo hrnku lze využít i jablko, místo špejlí párátka. Výhodou je, že ozdůbky jsou více méně jedlé, a tak v době Vánoc si na nich mohly děti potají pochutnávat. Když člověk začne tvořit a zbývá mu materiál, může si vyrobit i svícen, čertíka, andílka nebo tři krále a vyzdobit si kromě stolu i parapet okna či zavěsit výzdobu do prostoru.

 

Na svátečním stole by pak neměla chybět ani mísa s ovocem a ořechy. Zimní jablka starých odrůd jako je Panenské české, Jeptiška, Hetlina či Hvězdnatá reneta se na ní budou pěkně vyjímat.

A zkusit můžete i jiný postup:

Ať se vám tvoření daří!

Ing. Kateřina Štrossová, Český svaz ochránců přírody

Poslední změna: 17.05.2023