Máte-li chuť se vrátit kousek do historie, přinášíme vám některé inspirace vánočních dekorací našich předků, které se dodnes zachovaly. Především se vycházelo z toho, co v domácnostech, na venkově, bylo běžně dostupné. Čerstvé i sušené ovoce, ořechy, obilné klásky, makovičky, pentličky, zbytky látek či napečené perníčky. Paprsky slunce nahradí špélky a pomohou s připevněním sušeného ovoce, šípků či pučálky. Větvičky ze zahrady, ideálně stálezelené.
Hrnkový vrkoč
Potřeby:
1 hrnek, aranžovací hmota Oasis, tavnou pistoli, cca 30 špejlí,
5 makovic, 5 perníčků, sušené ovoce, zejména meruňky (5ks), švestky (5ks),
větvičky buxusu (krušpánku), větvičky s šípky, pentle „hadovka“,
ořechy/skořápky odstřižky látek či barevného papíru,
nabobtnalý hrách – pučálka, rozinky,
případně 1-3 co nejmenší jablíčka (např. Panenské české).
Postup je jednoduchý. Na špičku špejlí postupně připevníme perníčky, pučálku, ořechy, rozinky a další sušené ovoce, drobná jablíčka. Poté je můžeme postupně vějířovitě a do všech stran zapíchávat do připraveného hrnku s hmotou Oazis. Povrch hrnku můžeme překrýt třeba mechem. Nejlépe je začít od středu a pokračovat k obvodu. Prostory mezi špélkami dozdobíme stálezelenými větévkami např. krušpánkem nebo skalníkem. Vznikne mám hrnkový vrkoč a jeho paprsky plné dobrot nás budou z dálky lákat.
Místo hrnku lze využít i jablko, místo špejlí párátka. Výhodou je, že ozdůbky jsou více méně jedlé, a tak v době Vánoc si na nich mohly děti potají pochutnávat. Když člověk začne tvořit a zbývá mu materiál, může si vyrobit i svícen, čertíka, andílka nebo tři krále a vyzdobit si kromě stolu i parapet okna či zavěsit výzdobu do prostoru.
Na svátečním stole by pak neměla chybět ani mísa s ovocem a ořechy. Zimní jablka starých odrůd jako je Panenské české, Jeptiška, Hetlina či Hvězdnatá reneta se na ní budou pěkně vyjímat.
A zkusit můžete i jiný postup:
Ať se vám tvoření daří!
Ing. Kateřina Štrossová, Český svaz ochránců přírody
Platí: 29.03.2023-31.12.2099