null
Oživení starých odrůd

Záchrana alejí a sadů

Marmelády

Kdo by neznal z dětství domácí marmelády od babičky? Možná, že už to v dnešní době není tak samozřejmé, jak to to bylo dříve. Každopádně uvařit marmeládu není složitá záležitost. Pokud máme kvalitní zralé ovoce, či zmrazenou loňskou sklizeň, můžeme se do to pustit hned. Výsledek bude stát za to, protože použijeme 100% ovoce.

Jak postupovat?

Připravíme si velký hrnec, ideálně se silnějším nebo dvojitým dnem.

Připravíme si menší zavařovací sklenice a víčka. Obojí předem vyvaříme a necháme oschnout dnem vzhůru.

Ovoce omyjeme, očistíme od stopek, pecek či jádřinců. Nakrájíme na malé kousky. Na rozdíl od povidel marmelády povaříme jen krátce. Kousky ovoce, které zůstanou nerozvařené nejsou na závadu. Naopak vytváří příjemný dojem při konzumaci a pocit, že jde opravdu o marmeládu z ovoce, nikoliv z průmyslově zpracovaného protlaku. Pokud by někdo preferoval homogenní strukturu, lze na to využít tyčový mixér.

Poté se věnujeme chuti a přisladíme dle individuálních požadavků. Dávná doporučení ze na kilo ovoce má být kilo cukru jsou z dietetických důvodů již přežitá.

Nakonec zvážíme konzistenci. K velmi řídkým marmeládám dodáme pektin (dle návodu na obalu). A krátce povaříme.

Pak lze již horkou marmeládu plnit do sklenic. Dobře je uzavřeme!

Buď ihned otočíme dnem vzhůru, nebo ještě zavaříme. K tomu využijeme buď přímo zavařovací hrnec, obyčejný hrnec, nebo některou z alternativ (zavaření v troubě či myčce).

Cinque Terre
Nadpis 1
Forest
NAdpis 2
Northern Lights
Nadpis 3
Platí: 29.03.2023-31.12.2099