null
Oživení starých odrůd

Záchrana alejí a sadů

Domácí cider v kostce...

Cider je tradiční ovocný nápoj, na kterém si pochutnávali již Keltové. Jeho příprava je snadnější než si myslíte. Jen proces zrání je zdlouhavý. Ale vyplatí se počkat a přírodní kvasné procesy dokáží vytvořit lahodný mok. Výhodou cideru je nižší obsah alkoholu než je ve víně. Obsahem alkoholu odpovídá spíše pivu. Chuť je však výrazně ovocná.

 

K přípravě cideru dobře poslouží vybrané staré odrůdy jabloní. Jednou z nich je Genereuse de Vitry.

 

 

 

 

Postup:

Příprava spočívá v rozdrcení jablek a jejich vymoštování. Čerstvý mošt však nevypijeme, ale uložíme nalahvovaný do sklepa. Necháme zrát v lahvích až do jarních měsíců. 

Pozor. Před otevřením lahví je třeba lahve výrazně zchladit (na 4st. C), případně nechat venku přes noc projít  lehkým mrazíkem. Pokud tuto fázi pomineme riskujeme, že po otevření veškerý obsah vypění z lahve ven.

Pak už si můžeme pochutnat na lahodném domácím cideru bez přídavků jakékoliv chemie. A v myšlenkách poplujeme do poetické Bretaně.

 


 

nic
nic
sql
Platí: 29.03.2023-31.12.2099