null
Oživení starých odrůd

Záchrana alejí a sadů

Kompot

Příprava kompotů patří k těm jednodušším zpracovatelským postupům. Kdo chce začít se zpracováním ovoce a neví odkud, může zkusit právě kompoty. Jejich hlavním úskalím je, abychom ovoce příliš nerozvařili. Jednak je to odrůdová vlastnost, tedy je třeba vhodně zvolit odrůdu, která se tak snadno nerozvaří. A základní kritériem je délka působení vysokých teplot při samotném zavařování. S tím nám může pomoci dobrý zavařovací hrnec.

Možnosti zavařovaní v domácích podmínkách jsou pestré.

 

Lze zavařovat:

 

Jen v hrnci na plotně – v případě marmelád je poté vřelé plnit do čistých malých sklenic, uzavřeme čistým víčkem a obrátíme dnem vzhůru

V troubě – rozlišujeme dle typu (horkovzdušná, elektrická; postupujeme dle návodu k troubě; sklenice se dávají do hlubokého plechu, ve kterém je 2-3 cm vody)

V myčce – volíme program s nejvyšší teplotou – na hrnce (70 a více stupňů); výhodou je, že se nám sklenice krásně omyjí ;-)

Zavařovací hrnec – nejlepší volba, komfortní nastavení teploty a času (80-85 stupňů po dobu 20-25 min. dle druhu ovoce – uvedeno v návodu k hrnci)

 

Osvědčený jednoduchý cukerný nálev:

Cukr se rozpustí ve vodě v poměru 2:1, tj j. na litr vody 0,5 kg cukru (dle chuti lze i více)

Rozpustit a krátce povařit zvlášť v hrnci

Horkým nálevem plníme předem připravené sklenice s ovocem

Lze přidat koření: hřebíček, skořice, badyán..

 

nic
sql
sql
sql
Platí: 28.05.2024-31.12.2099