Původ |
Původ |
Původ: |
Švédsko
|
Století: |
19.st. 1/2
|
Striktní region: |
neuvedeno
|
Doporučený region: |
neuvedeno
|
Oblast:
|
neuvedeno
|
Poznámka: |
stará švédská odrůda, poprvé popsána v roce 1850
|
Plody |
Plody |
Barva převládající: |
žlutá
|
Líčko: |
ano
|
Rzivost: |
ne
|
Velikost: |
střední
|
Dužnina: |
měkká
|
Šťavnatost: |
šťavnatá
|
Kyselost: |
polosladká
|
Chuť: |
dobrá
|
Příchuť: |
jemná kořenitá
|
Tvar: |
soudkovitý
|
Poznámka: |
slupka je hladká, lesklá
|
Sklizeň |
Sklizeň |
Skupina odrůd: |
zimní
|
Sklizeň: |
říjen 1/2
|
Odolnost otlakům: |
střední
|
Skladovatelnost celková: |
do března
|
Zralost od: |
listopad 1/2
|
Skladovatelnost bez ztráty chuti: |
do dubna
|
Poznámka: |
nevadne a nehnije
|
Využití |
Využití |
Přímý konzum: |
vhodné
|
Destilát: |
není prověřeno
|
Sušení: |
není prověřeno
|
Kompoty |
není prověřeno
|
Džemy, marmelády: |
není prověřeno
|
Mošt: |
není prověřeno
|
Kuchyňské využití: |
vhodné
|
Poznámka: |
ke zpracování je málo informací
|
Plodnost |
Začátek plodnosti: |
do 5 let po výsadbě
|
Plodnost: |
střední úrody
|
Pravidelnost: |
každoročně
|
Poznámka: |
bývá hodně odpadu
|
Strom |
Růst: |
střední
|
Obvyklá výška: |
do 8 m
|
Obvyklý průměr koruny |
do 8 m
|
Životnost na bujné podnoži |
cca 80-100 let
|
Silniční aleje: |
není prověřeno
|
Habitus: |
kuželovitá
|
Poznámka: |
|
Péče |
Pro nízké tvary: |
pouze na slabých podnožích
|
Nárok na řez: |
náročnější na kvalitní řez
|
Živiny a hnojení: |
skromná
|
Poznámka: |
vhodný pro všechny tvary
|
Kvetení |
Opylovač: |
obecně dobrý
|
Odolnost květů: |
odolné
|
Doba kvetení: |
střední
|
Poznámka: |
|
Stanoviště |
Nadmořská výška: |
do 800 m
|
Mrazuvzdornost: |
silně mrazuodolná
|
Větrná poloha: |
toleruje
|
Teplo: |
nenáročná
|
Poznámka k nmv: |
|
Poznámka: |
vhodné i do vyšších chráněných poloh
|
Půda |
Půdní druh: |
na bujné podnoži i mělčí a lehčí půdy
|
Vlhčí půdy: |
toleruje
|
Přísušek: |
toleruje
|
Poznámka: |
|
Náchylnost |
Monilie: |
není prověřeno
|
Strupovistost: |
odolná
|
Padlí: |
|
Rakovina: |
není prověřeno
|
Poznámka: |
|