Záchrana alejí a sadů
Kdo nemá rád tvrdý alkohol v čisté podobě, může si oblíbit právě likéry. Macerované ovoce v čisté pálence například v podobě velejemného potravinářského lihu či v kvalitním červeném víně chuť alkoholu zjemňuje a zušlechťuje a jeho sílu naředí. Navíc tím, že nedochází k masivní tepelné úpravě varem, řadu prospěšných látek z ovoce a ovocných šťáv si díky přípravě likéru uchováme na dobu mimo hlavní ovocnou sezónu. To doceníme zejména v zimních měsících, kdy likér krom jeho samotné podoby můžeme přidat do čaje. V létě naopak pijeme vychlazený či přidáváme například do zmrzlinových pohárů.
Ověřený recept na višňový likér
Na přípravu jedné várky likéru budeme potřebovat:
A jak postupovat?
Obdobným postupem můžeme připravit i likér z jiného ovoce, ať už oblíbený černorybízový, nebo třeba z kdoulí.
Recept do kapsy - ke stažení
Prezentace receptur Ireny Zárubové, ZO ČSOP Orlice, skanzen Krňovice - najdete zde recepty na jahodový a višňový likér a také oblíbený likér ze zelených ořechů
Likérové video ze zpracovatelského semináře s Irenou Zárubovou - ke shlédnutí na YT: ...
Tipy na vybrané odrůdy:
Višně kyselky mají barvivou šťávu